Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) egy európai uniós forrásból létrehozott egységes informatikai környezet, ami a legmagasabb fokú adat- és kibervédelemmel biztosít hatékony kommunikációt az egészségügyi ágazaton belül. A térhez két portálfelület tartozik, egy az egészségügyi szféra, másik a teljes lakosság számára.

AZ EESZT szolgáltatásai segítségével Ön egy helyen tudja kezelni egészségügyi dokumentumait, ellátási dokumentumait, vizsgálati eredményeit, felírt gyógyszerit, beutalóit, vizsgálat után amint elkészül,láthatja leleteit (pl: vérvétel).

Lakossági portál

Az EESZT lakosság számára is hozzáférhető portálfelülete. A belépés ügyfélkapus regisztrációt igényel, és a személyhez tartozó érvényes TAJ-számot is meg kell adni. Ezzel tudja a rendszer hitelesíteni a regisztrálót, hogy kizárólag a saját adataihoz férhessen hozzá.

Az EESZT elérhető a következő címen, bejelentkezéshez kattintsunk a jobb felső sarokban lévő Bejelentkezés gombra.

Bejelentkezés után a következő lehetőségeink vannak:

Az ÖNRENDELKEZÉS fül alatt kérhet értesítést, ha Önnel kapcsolatos adat vagy dokumentum kerül majd a rendszerbe. Nyomon követheti, ki és mikor, milyen adatának, dokumentumának megtekintését kérte a rendszertől. Módjában áll rendelkezni is az EESZT-be kerülő adatainak és dokumentumainak hozzáférhetőségéről.

Az ELLÁTÁSOK fül alatt, az Eseménykatalógusában nyomon követheti az ellátási eseményeit, és az e-Kórtörténetében megtalálja az ellátásai során keletkezett és EESZT-be feltöltött betegdokumentumait.

BEUTALÓK fül alatt lekérdezheti a saját elektronikus beutalóit meghatározott időszakra szűrve, megtekintheti azok adattartalmát, és ki is nyomtathatja azokat.

RECEPTEK fül alatt kérdezheti le az Ön számára felírt elektronikus recepteket, a már kiváltott receptjeinek listáját is, meghatározott időszakra visszamenőleg. Minden recepttartalom elérhető az Ön számára is, azonban ez nem helyettesíti a felírási igazolást, amivel más is kiválthatja az Önnek felírt készítményeket, így az innen kinyomtatott recepttel nem lehet gyógyszert kiváltani. A hagyományos papírreceptjei csak a kiváltott vények között jelennek meg, mert azokat a patika veszi fel a rendszerbe a recept kiváltásakor.

NYILVÁNOS KÓDTÖRZSEK fül alatt a jelenleg használatban levő nyilvános kódtörzseket érheti el. Az egészségügyi ellátásban számos adatot használnak, melyeket közhiteles, illetve közcélú kódtörzsekbe rendeznek. Nehézséget okoz, hogy sokszor a közzététel módja nem egységes, lekérdezésük törzsenként eltérő számítástechnikai megoldást, gyakran kézi adatkezelést igényel, az eltérő közzétételi formátumok miatt a feldolgozás és az igénybevevő alkalmazásokon belül a reprezentáció egyedi. Ugyanarra a fogalomra gyakran eltérő formátumú és értékkészletű törzsadatot használnak. A törzsváltozatok érvényességi tartományának megadása sem egyezményes formában történik, és azok hatályossága nehezen nyomon követhető. Ezért az EESZT-ben egységesen tesszük elérhetővé a több egészségügyi szereplő által is használt kódtáblákat, kódtörzseket és nyilvántartásokat, amik idősorosan jelennek meg, és akár hitelesítési dokumentummal együtt tölthetőek le.

Önrendelkezés

Az Önrendelkezés menüpontà Rendelkezéseim kezelése alatt lehetőség van, az EESZT-be kerülő adatok és dokumentumok hozzáférhetőségéről rendelkezni.

Egyes területeken az alábbi rendelkezéseket teheti:

-          korlátoz (az adott kategória összes dokumentumának és adatának hozzáférését teljes egészében korlátozza, egyetlen lekérdező sem férhet hozzájuk)

-          engedélyez (az adott kategóriába tartozó dokumentumok, adatok hozzáférését minden lekérdező számára lehetővé teszi)

-          kizárólag szakmai egyezés esetén engedélyez (az adott kategóriába tartozó dokumentumok és adatok hozzáférése kizárólag azon lekérdezőknek engedélyezett, akik az adott ellátás orvos-szakmai kategóriájába tartoznak)

A Személyes információkban megadhat egy e-mail címet amelyre a rendszer küldi az értesítéséket. Érdemes ide beállítani egy naponta használt e-mail címet, majd az Értesítések beállítása fülön beállítani pontosan milyen eseményekről küldjön a rendszer értesítő levelet.

Az Értesítések beállítása fülön beállíthatjuk, milyen típusú eseményekről érkezzenek értesítők az előzőekben megadott e-mail címre:

-          Recept felírása

-          Beutaló felírása

-          EHR dokumentum érkezése

Ha ezeket Ön bekapcsolja, akkor bármilyen vizsgálat után, amikor megvan az eredmény vagy a lelet, a rendszer automatikusan e-mailben fogja értesíteni Önt, a felületre belépve megtekintheti az eredményeket.

Ellátás, beutalók, receptek

Ezekben a menupontokban lehet megtekinteni dokumentumait.  Mindegyik menüpont első lépésében be kell állítani a szűrési feltételeket, amely általában a tól-ig dátumot és egyéb jellemzőket foglal magába. A szűrés gombra kattintva jelennek meg dokumentumaink, amelyek letölthető dokumentumokat is tartalmaznak.